Juha Roiha järven edustalla.

Vinkkejä hakuun ja vastauksia kysymyksiin

Valamon Ystävät ry:n puheenjohtaja ja hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Juha Roiha vastaa esiin tulleisiin kysymyksiin.

Mistä palkkion sisältävässä kutsuresidenssitoiminnassa oikein on kysymys, Valamon Ystävät ry:n puheenjohtaja ja hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Juha Roiha?

– Suomessa on jonkin verran erilaisia omarahoitteisia residenssitiloja, joiden käytöstä taiteilija maksaa. Osa residensseistä on myös apuraharahoitteisia tai ilmaisia. Haluamme tarjota kuitenkin vielä enemmän: sisällytämme myös palkkion kutsuresidenssitoimintaamme, sillä hankkeemme keskiössä on juuri vapaan taiteen ja taiteilijoiden tukeminen. Hankkeeseen ei siis palkata taiteilijoita, emmekä ole tilaamassa taidetta, vaan hankkeen tarkoituksena on valita residenssitaiteilija/taiteilijoita työskentelemään oman projektinsa parissa määritellyt kriteerit huomioiden, ja työskentelyjaksostaan hän saa palkkion.

Mitä nämä kriteerit ovat?

Työstettävän projektin on sovelluttava luostariympäristöön. Emme kuitenkaan ole hakemassa sakraalitaidetta tai hengellisiä projekteja vaan miljöö tulee ottaa huomioon, sillä kutsuresidenssijaksosta jää jotain luostariin. Tulevana vuonna teemana ovat myös ilmastonmuutos, ruoantuotanto ja ekologia, joita taiteilijan on pohdittava tai käsiteltävä projektissaan tullakseen valituksi residenssiohjelmaan. Valintoja tehdessä etusija on harvaan asutulla maaseudulla asuvilla taiteilijoilla, mutta kannustamme aivan kaikkia hakemaan, sillä hakemuksen kiinnostavuus ratkaisee.

Mitä luostariin siis tulee jättää residenssijakson jälkeen?

– Esimerkiksi teos tai osa siitä, työstettyyn projektiin liittyvä työpaja tai esitys tai jotain aivan muuta. Koska mitään taidemuotoa ei ole rajattu pois, niin mahdollisuudet ovat monipuoliset. Mitä voisi esimerkiksi muusikko, videotaiteilija tai vaikkapa käsitetaiteilija jättää jälkeensä luostariin? Valamossa on monenlaisia tiloja esimerkiksi esityksiin tai työpajoihin.

Edellytämme myös, että kukin taiteilija kirjoittaa ainakin lyhyesti tai halutessaan pidemminkin Valamon residenssin sähköiseen vieraskirjaan ja mainitsee Valamon residenssin tukijatahona jaksolla työstetyn taiteen yhteydessä (esimerkiksi vaikkapa kirjailija kirjan esipuheessa tai jälkisanoissa).

Hakuilmoituksessa on mainittu ”soveltuvuus luostariympäristöön”. Mitä se tarkoittaa?

Emme hae sakraalitaidetta tai uskonnollista tai hengellistä taidetta. Koska residenssijaksosta jää jotain luostariin, on se huomioitava työstettävässä projektissa.

Yksi taiteilijoista tulee olemaan yhteisötaiteilija. Mitä tämä yhden kutsuresidenssipaikan korvamerkitseminen juuri yhteisötaiteilijalle tarkoittaa?

Yhteisötaide on hieno taidemuoto, joka jollain tavalla sopii erityisen hyvin luostarimiljööseen, sillä luostarihan on juuri yhteisö. Siksi halusimme varata yhden kutsuresidenssipaikan yhteisötaiteilijalle. Kaikki jo aiemmin mainittu koskee siis myös yhteisötaiteilijaa, mutta hän tulee operoimaan yhdessä paikallisen yhteisön kanssa. Paikallistuntemus on siis eduksi. Kannustamme kuitenkin ehdottomasti kaikkia yhteisötaiteen tekemisestä kokemusta omaavia hakemaan mukaan.

Millaista tukea kutsutaiteilijalle on paikan päällä?

Jokainen residenssijakso alkaa alkupalaverilla ohjausryhmän jäsenen / jäsenten sekä useimmiten myös hankepäällikön kanssa. Residenssin kulku ja tavoitteet käydään läpi, ja taiteilija perehdytetään residenssin sekä luostarinmäen arkeen ja elämään. Taiteilijan tukena on käytännönasioissa yksi tai useampi ohjausryhmän jäsen sekä lisäksi myös hankepäällikkö vähintään 25% residenssijakson kestosta. Taiteilija siis saa tukea esimerkiksi tilojen varaamiseen liittyviin kysymyksiin sekä muihin käytännönasioihin, mutta taidetta hän tekee itsenäisesti.

Residenssissä saattaa olla samaan aikaan toisia taiteilijoita tai tieteilijöitä. Kannustamme kaikenlaiseen vuorovaikutukseen!

Residenssiohjelmia on kolme. Voiko sama taiteilija hakea niihin kaikkiin?

Kyllä voi, mutta hän voi tulla vain yhdessä niistä valituksi. Jos hän hakee useampaan kuin yhteen ohjelmaan, hänen tulee kertoa se myös hakemuksessa.

Millaiset kulkuyhteydet residenssiin on?

Lähimmät juna-asemat ovat Heinävedellä, Varkaudessa ja Joensuussa. Joensuusta ja Varkaudesta on tilattavissa luostarin oma kuljetus pikkubussilla kohtuuhintaan. Kuljetus on ehdottomasti varattava hyvissä ajoin etukäteen. Myös paikallisten taksiyrittäjien tarjoamia palveluja voi tiedustella. Lisätietoa tästä linkistä. Omalla autolla tuleville on parkkipaikat Sillankorvan tuntumassa sekä luostarin parkkipaikalla.

Millaiset mahdollisuudet ruoanlaittoon on residenssissä? Kuinka lähellä on lähin kauppa?

Sekä Sillankorvan että Taiteilijan-huoneiden yhteydessä on yhteiskeittiö, jossa onnistuu hyvin ruoanlaitto ja ruoan säilytys. Lähin kauppa on 10 kilometrin päässä Karviossa. Luostarin portilla käy kauppa-auto kerran viikossa, ja ravintola Trapesasta on mahdollista ostaa evästä (esim. leipää, hedelmiä, jogurttia, kahvia…) tai ostaa ruoka-annoksia mukaan ja toki syödä paikan päällä seisovasta pöydästä. Luostarin Tuohus-myymälästä voi ostaa mm. hygieniatarvikkeita.

Täytyykö minun olla ortodoksi voidakseni hakea residenssiin? Näkyykö ortodoksisuus residenssissä jotenkin?

Residenssi toivottaa tervetulleeksi kaikki elämänkatsomukseen katsomatta, ja suuri osa residenssiin tulevista on ei-ortodokseja. Ortodoksisuus on läsnä ikonein, ja hyllystä löytyy Raamattu ja Rukouskirja. Luostari itsessään on toki yksi Suomen tunnetuimpia ortodoksisia kohteita. Luostarin alueella on suositeltavaa liikkua hartiat ja polvet peitettynä, ja yöhiljaisuus tulee klo 22:00, jonka jälkeen on hyvä välttää metelöintiä myös residenssissä.

Käyvätkö munkit residenssitiloissa? Yrittääkö joku käännyttää minua uskoon?

Munkit eivät käy residenssitiloissa, eivätkä he ylipäätään ryhdy keskusteluihin luostarivierailijoiden kanssa. Myös vierailijoiden on hyvä kunnioittaa tätä etäisyyttä ja säästää esimerkiksi kysymykset koskien luostaria ja ortodoksisuutta opastuskierroksille. Valamosta ja ortodoksisuudesta saa hyvin tietoa myös lukemalla Valamon kirjaston kirjoja, joita asiantunteva kirjastonhoitaja mielellään suosittelee.

Haluan painottaa, että ortodoksisuuteen ei kuulu käännyttäminen. Kukaan ei tule käännyttämään tai edes kyselemään toisten elämänkatsomuksesta. Jos haluaa tutustua ortodoksisuuteen, parhaiten sitä oppii ymmärtämään käymällä jumalanpalveluksissa, joissa moni ei-ortodoksikin käy viipymässä hetken tai pidempään.

Olen ei-ortodoksi, miten minun tulee siis toimia, jos tulen jumalanpalvelukseen? Mitä jos teen jotain väärin?

Palveluksessa voi vain olla ja katsella. Kukaan ei kiinnitä huomiota siihen, miten juuri sinä kirkossa toimit, varsinkin jos pysyttelee kirkkosalin takaosassa lähellä ulko-ovea. On tapana, että naiset ovat kirkkosalissa ulko-ovesta katsoen vasemmalla ja miehet oikealla laidalla; erityisesti oikean laidan etuosa on varattu veljestölle. Miehet ottavat päähineen pois päästään kirkkoon tullessaan, ja naisten toivotaan käyttävän huivia tai muuta päähinettä. Kännykkä on hyvä pitää äänettömällä.

Myös ortodoksisessa palveluksessa istutaan ajoittain, ja terveydellisistä syistä voi istua tietysti enemmänkin. Mallia voi ottaa muilta paikallaolijoilta. Papin tai diakonin suitsuttaessa kirkikosalissa, ihmiset siirtyvät salin keskiosaan, jotta papilla on esteetön kulku suitsuttamaan seinillä olevat ikonit. Tässäkin asiassa voi katsoa, miten muut toimivat, ja toimia samoin.

Mitä muuta haluat vielä sanoa, ohjausryhmän puheenjohtaja Juha Roiha?

Haluan korostaa, että hankkeen avulla on mahdollista kehittää jo olemassa olevaa Valamon residenssitoimintaa entistä paremmin taiteilijoiden käyttöön sopivaksi. Erilaiset residenssiohjelmat jatkuvat tulevaisuudessakin, sillä vapaan taiteen tukeminen on arvo jo itsessään. Valamosta ovat taiteilijat aina hakeneet inspiraatiota, enkä ihmettele, sillä Valamo on paikkana jotain hyvin erityistä, ja sen tuntee, vaikkei olisi millään tavalla kristinuskoon suuntautunut. Myös ainutlaatuinen luonto karuudessaan ja kauneudessaan tarjoaa oivan vastapainon luovalle työlle. Monipuoliset tilat puolestaan luovat parhaat mahdolliset puitteet monenlaiseen taiteelliseen työskentelyyn.

Edit: Sähköpostipalvelimen tila täyttyi hakuajan viimeisten 20 minuutin aikana. Huomasimme sen klo 23.50 ja lisäsimme kapasiteettia. Koska oletettavasti kaikki eivät saaneet hakemustaan lähetettyä ajoissa, jatkoimme hakuaikaa seuraavaan päivään klo 12. Myös kaikki info at valamonresidenssi.fi -osoitteeseen lähetetyt hakemukset huomioitiin.